10 Ağustos 2009 Pazartesi

BAİLEY DEMİŞ Kİ ;

Why invert syrup is suggested for honey bee feeding�
Honey, which is mostly fructose and glucose, did not sustain caged worker bees as long as did sucrose syrup (Barker and Lehner, 1973). Nevertheless, many beekeepers consider honey to be an ideal food for bees in spite of the risks of spreading disease with it. Consequently, table sugar that has been hydrolyzed to invert syrup containing glucose and fructose is often fed to bees. Justification for this practice is not based upon nutritional data but on an assumption that hydrolysis aids digestion. Syrups are convenient to feed, and hydrolysis reduces granulations in syrup. Also, robbing may be less of a problem with inverted sugar because glucose and fructose become less attractive than sucrose when bees reach foraging age (Barker and Lebner, 1974c). But all this applies to invert syrup made from sucrose (table sugar). Although the inverted sugar tastes sweeter to man, it is no more attractive than sucrose to bees.


Bal arısı beslenmesinde neden invert şurup tavsiye edilir?
Çoğunlukla früktoz ve glükoz olan bal, kış arılarını beslemede sükroz şurubu kadar iyi değildir (barker ve lehner 1973). Yine de birçok arıcı, hastalık bulaştırma riskine rağmen balın arılar için ideal besin olduğunu düşünmektedir. Dolayısıyla, glükoz ve früktoz içeren invert şuruba hidrolize edilmiş sofra şekeri arılara beslenir. Bu uygulamanın savunulması besleyicilik verilerine değil, hidroliz işleminin sindirime yardımcı olduğu varsayımına dayanır. Şurupların besleme amaçlı kullanılması uygundur, ve hidroliz granülleşmeyi azaltır. İleveten, invert şeker ile yağmacılık can sıkıcı bir sorun olmaktan çıkar çünkü, akışın azaldığı günlerde glikoz ve früktoz, sükroza nazaran daha az ilgi çekicidir (barker ve lehner 1974c). Fakat tüm bu invert şurup süreci sükroz ile sürdürülür (sofra şekeri). İnvert şeker insanlara daha tatlı görünse de, arılar için sükroz kadar çekici değildir.

Barker ve Lehner niçin invert şurup beslenmesi gerektiğini yukarıda ki makalede çok güzel açıklamışlar. Yukarıdaki bir cümleye dikkatinizi çekmek istiyorum; Çoğunlukla früktoz ve glükoz olan bal, kış arılarını beslemede sükroz şurubu kadar iyi değildir (barker ve lehner 1973).ve devam ediyor Dolayısıyla, glükoz ve früktoz içeren invert şuruba hidrolize edilmiş sofra şekeri arılara beslenir.Niye bal değil de invert şurup? Bu durumu daha önceki bilgilerimizi gözden geçirerek cevaplayabiliriz; Bazı bölgelerimizin balı, balın içinde bulunan polen ve glükozun fazlalığı nedeni ile çok kısa sürede kristalize olmaktadır. Bu ballar genelde ayçiçeği,kanola,pamuk balları diye sıralayabiliriz.Salgı balları da kışlama için uygun değildir.Bu tür ballar çok çabuk kristalize olduğu için, kış içinde koloni bu ballardan faydalanamamakta ve kış kayıpları oluşmaktadır. Bilim adamlarının tavsiyesi , bu tür balların tamamının alınıp yerine invert şurup verilerek kış stoğunun tamamlatılması yönündedir.Şekerden yaptırılan balların kışlama için daha uygun olduğunu savunmaktadırlar.


Refined beet and cane sugar are pure sucrose and, of course, are safe and nutritionally equivalent. Unrefined sugars have poisoned bees. The toxic factors in molasses and in brown sugars have not been identified. Bailey (1966) found that semi-refined cane sugar was harmless but that semi-refined beet sugar decreased the life of bees. So, impurities in his unrefined beet sugar must be toxic. Crude beet sugar may be toxic because of pectins or galactosides in it (Barker, 1976a). Bailey also found that 8-year-old honey had dysenteric effects much like poisonous sugars: an absorption peak matching hydroxymethyl furfural correlated with toxicity of old honey and of acid-hydrolyzed syrups. Recent tests (Jachimowicz and El Sherbiny 1975; Barker 197Gb) show that hydroxymethyl furfural can be toxic when fed in glucose plus fructose at dosages found in some samples of acid-hydrolyzed or heated syrup and old or heated honey.


Rafine pancar ve kamış şekeri saf sükrozdur, ve tabii güvenli ve besleme değerleri bakımından eşitlerdir. Rafine edilmemiş şekerler arıları zehirlemişlerdir. Melas ve kahverengi şekerlerdeki toksik etmenler tanımlanmamışlardır. Bailey (1966) yarı rafine edilmiş kamış şekerinin zararsız fakat yarı rafine pancar şekerinin arılarının ömrünün kısalttığını bulmuştur. Dolayısıyla, kullandığı rafine edilmemiş pancar şekerindeki kalıntılar\kirlilikler toksik olmalıdırlar. Ham pancar şekeri bünyesindeki pektinler ve galaktositler sebebiyle toksik olabilir (barker 1976a). Bailey ilaveten 8 yıllık balın aynen zehirli şekerlerde olduğu gibi dizanterik etkileri olduğunu görmüştür: asit hidrolize şurupların ve eski balın toksisitesi ile ilişkili hmf ile uyuşan bir emilim (yüksek değeri). Son testler (jachimovicz and El Sherbiny 1975; Barker 197..) hmf nin glucose ve fruktozun aynı anda, eski ya da ısıtılmış bal ve asit hidroloize ya da ısıtılmış şurupların bazı numunelerinde karşılaşılan dozlarda arılara verildiğindiğinde toksik olabileceğini göstermiştir.


Yukarıdaki paragraf BAİLEY’in bu konuda yaptığı araştırma sonucudur. Bailey bu konuda zehirli şekerlerin yanı sıra 8 yıllık balın ve asit hidrolize şurupların da toksik olabileceğini söylemektedir. Asit hidrolize şurup, asit ve ısı yardımı ile yapılan invert şuruptur.Yani bizim yaptığımız invert şurubu kastediyor. Dikkatinizi 2 kelimeye çekmek istiyorum ‘toksik olabilir’ diyor toksiktir demiyor. Aslında şöyle diyor, asit ve ısı yöntemi ile yapılan invert şurup %100 toksik değildir. Zaten asit miktarına ve ısıtma süresine uyulduğunda yaptığımız invert şurubun toksik olmadığı tecrübelerimiz ile sabittir. Başka yöntemler ile yapılan şurup belki toksik olabilir.Burada yöntem belirtilmemiş.


Aşağıdaki çeviri ‘’ ben, bilimsel olarak açıklanmayan her konuya kuşku ile yaklaşırım diyen ve her fırsatta, hadi tartışalım,hadi tartışalım’’ diyen şahıslara hediyem olsun…

Bir yılı aşkın bir süredir araştırıp siz değerli arıcı arkadaşlarımın bilgisine sunduğum bu , invert şurup konusunu , hiç araştırma yapmadan oturduğu yerden, karalayanlara armağınım olsun…

Ve NİĞdeli dostumun dediği gibi, Türk arıcılığının önünde ‘’ TAKOZ’’ olanlara hediyem olsun diyor ve…

Bu bilimsel açıklamayı bilgilerinize sunuyorum…

BAİLEY DEMİŞ Kİ;


Sugars which have poisoned bees are acceptable in rations if they are sufficiently diluted with sucrose. Bailey demonstrated that his samples of acid-inverted sugars had no deleteriotis effect when diluted 8 to 1 with sucrose. Honey and nectars contain traces of toxic sugars such as raffinose, mannose, and galactose (Percival 1961; Siddiqui, 1970). Sublethal levels of these sugars in pollen, honey, or nectar could modify effects of sugars in supplementary diets. Conversely, generous stores of safe sugars could dilute toxins in supplemental feeds. We agree with the ancient philosopher, Paracelcus, who admonished that poisoning is a consequence of quantity, not substance. "Toxic" simply means too much.


Arıları zehirleyen şekerler, yeter derecede sükroz ile sulandırılırlarsa kısımlar/parçalar halinde kabul edilebilirler. Bailey kendi asit-invert edilmiş şekerlerinin 8/1 ölçüde sükroz ile sulandırıldıklarında hiçbir zararlı etkilerinin olmadığını göstermiştir. Bal ve nektarlar raffinoz, mannoz ve galaktoz gibi zehirli şeker kalıntıları içerirler (Percival 1961; Siddiqui, 1970). Bal, polen, ya da nektardaki bu şekerler ölümcül düzeylerin altında olduklarında, ilave beslemeler esnasında şekerlerin etkilerini iyileştirebilir. Aksi şekilde, stoklarda bulunan bol miktarlarda güvenli şekerler toksinleri sulandırabilir/etkilerini azaltabilir. Tam bu noktada zehirlenmenin maddeden değil, maddenin miktarından baş gösterdiği yönünde uyaran antik filozof Paracelcus ile fikir birliğine varıyoruz. “Toksik/zehirli” basitçe haddinden fazla demektir.

Yukarıdaki paragrafta BAİLEY asit ile invert edilmiş şekerlerin(şurup veya diğerleri) 8/1 ölçü ile sulandırıldıklarında hiçbir zararlı etkisi kalmadığını söylemektedir. Yani şunu demektedir; diyelim ki 8 kg şekerden invert şurup yapıldı, şurubu kullanmadan önce, şurubun içine 1kg sofra şekeri (sükroz) katarsanız, şurup arılara toksik bile olsa, katılan sükroz nedeni ile toksik olmaktan çıkar diyor.

Her ne kadar bu konuda anlaşmazlığa düştüğüm kişiler olsa da , şahsıma hakaret edenler olsa da ‘’Tüm yaratılanları seviyorum, yaratandan ötürü’’ ve hepinizi sevgi ile kucaklıyorum…

Kalın sağlıcakla…

6 yorum:

ali yener dedi ki...

selamlar yazıdan anladığım kadarıyla arılara zararlı olan rafine edilmemiş şekerler yada yarı rafine edilmiş şeker kamışı ve şeker pancarı sofra şekeri yani rafine edilmiş şeker değil yine yazıdan anladığım kadar invert şurup yapımında yüksk sıcaklık uygulanırsa invertin arıları zehirleme ihtimali var burada invert zararlı demiyorum yanlış anlaşılmasın yapımına dikkat edilirse faydalıdır saygılar

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Ali abi sen ne dersen de, kurt kuzuyu yiyecekmiş ya bahane bitermi, kurt ırmagın üstünde su içiyor kuzuda altında, diyorki suyumu bulandırdın. Asıl mesele bir çok kişinin suyunu bulandırdık. Memleketimizde güzel bir çark var dönüyor, bazılarıda o çarka çomak sokmuş olay bundan ibaret tabiki işine gelmeyenler bagıracak. Asıl bu işe karşı çıkanblar bilim adamları olmalıydı nerede bunlar, kenara çekilmiş bizleri gülerek seyrediyorlarıdr. Bilim adamlarının yapamadıklarını yapıyoruz, hocayız dişyenlerinde karızması çizildi, neden bir kaç kişiye karşı çıkılıyor.

İnvert şurup o kadar yaygınlaştıki halada yayılmaya devam ediyor. Ben defalarca ölçüm yaptım ve elimdeki derece çok hassas yarım derece bile yanılma payı yok. İnvert şurup yaparken derece 104 den yukarıya geçemiyor. Şekerin karamelleşmesi için 120 dereceyi geçmek gerekiyor, bunu bile hala ölçemeyip lafı geveleyip konuyu bilirmiş havalarına girenler var.

Yazını bir kaç arkadaşla birlikte okuduk içlerinden birisi dediki, nedense bu karşı çıkanlardan hiç bir şey öğrenemiyoruz.

Yorumum bayagı uzun oldu, neden bu invert şurup Avrupa ve Amerikada tankerlerle arılıklara servis yapılmakta sorusunu sorarak bitiriyorum. Biz biliriz diyenlerde bir şeyler koysun bari ortaya. Yada arkasından gittikleri bilim adamları çıksın açıklama yapsın.

Bailey çok kötü demiş be abi::)))

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Ali abi benim anladığım kadarı ile evde yapılan invert şurup hesabıma göre 1.65 tl.Hazırı 3 tl civarında.ülkemizde 4.000.000 koloni olduguna göre,20 litre invert şurup koloni başına hesaplarsak,80.ooo.000. litre eder.1.35tl litre başı kazancı 80.000.000.litre pazar payı ile çarparsak,108.000.000.tl eder.Üreteni pazarlayanı veryansın etmesinde ne yapsın.Arıcı kardeş,muhakemeni iyi yap ki hesap tutsun.Yediğin reçelde HMF oranı nedir bilen varmı.Reçelleri evde yapıyoruz.Bu konuda araştırma yapan varmı.Ev de yapılan inverte gösterilen hassasiyeti reçele göstermemenizin sebebi nedir açıklarsanız memnun kalırım.Ali abi sebepsiz bir şey yaratılmadı.Selam ve saygılarımla.

Mehmet Gündoğdu dedi ki...

paylaşımlara teşekkürler
şerbeti kaynatmak o kadar zor değil eskiden yapıyorduk zaten

muhteşem turunç dedi ki...

Ali abi ellerine sağlık, tercümede dikkatimi çeken bir nokta çok önemli.Bailey dikkat edilirse asitle yapılan invert diyor. Asitle yapılan invert şurupta kaynatılsınki şekeri istenilen oranda parçalasın. Boş ver kim ne derse desin, isteyen kullanır istemeyen kullanmaz. Herkese saygımız sonsuz. Orta yapan varsa bu sefer roveşata atacagım:)

ALİ ŞEKERLİ dedi ki...

Sayın Yener,invert şurup yaparken isteseniz de sıcaklık belli bir dereceden sonra yukarı çıkmıyor.

Sayın bakanım,biz de kuzuyu yedirtmemeye bakıyoruz:)
Evet, evet aynı fikirdeyim Bailey çok güzel demiş...
Anlayana sivrisinek saz,anlamayana davul zurna az..!

Mehmet bey;Doğrularımızı ve yalnışlarımızı paylaşmalıyız ki bir başka arkadaşımız hataya düşmesin.
Ben doğru gördüğüm bu işin sonuna kadar arkasındayım.
Yaklaşık 1 yıldır invert tartışıyoruz hiç kimse,işlem doğru yapıldığında zararlı olduğunu ispat edemedi farkında iseniz.
Zaten edemezlerde, ben hiç bir zaman afaki konuşmadım,bu konuda yazılmış olan bilimsel makaleleri araştırdım ve yayınladım.

Evet Muhteşem abi çok doğru diyorsun.Sükroz en kolay ve en çabuk,asit ve ısı yardımı ile parçalanıyor.
Bizim yaptığımız yöntemde kesinlikle problem yok.
Bailey de araştırmış bulmuş 8/1 sükroz (sofra şekeri)ile sulandırdığınızda kesinlikle toksik olmaz diyor.
Benim hiç bir kimseye illaki invert verin gibi bir yaptırımım olamaz.
Zaten bu mümkünde değil,isteyen invert verir istemeyen de vermez.